Wandelend in de vroege ochtend langs de IJssel, voel ik dat de ochtendzon een hele andere lichtintensiteit heeft dan de zon van ‘s middags. In de ochtendzon zijn de kleuren helder, fris en koel. Verstild. Zachtgroen in combinatie met grijsblauw en hier een daar een krachtig kleur van een bloem. ‘s Middags geniet ik van kleuren die veel dieper lijken te worden naarmate de zon warmer gaat stralen. Warmrood, aardekleuren en diep groen, waarbij een strak blauwe lucht een mooi contrast geeft. En als sluitstuk zijn de kleuren van de zonsondergang aan de IJssel adembenemend, vlammend en dynamisch. Die diep oranje-roze-rode kleuren, in zoveel schakeringen in contrast met het grijze blauw van de rivier. Doet me denken aan de kleuren van Afrika en India, waar ik de warmte van die landen bijna letterlijk kon voelen in de kleurrijke stoffen en materialen die ik heb meegenomen van mijn reizen.

Diepe, sprekende kleuren als basis voor een interieur, gebruik ik als ik die ruimte de sfeer van de warme middag- en avondzon wil geven, waardoor de kleuren van wanden, meubels  en stoffering samenvloeien met daglicht en ook kunstlicht. Denk aan warmwit, papaverrode en oranje aardekleuren. Waarbij donkere kleuren in een sprekend contrast het goed doen.

In een ruimte waar het daglicht meer gefilterd binnenkomt en geen direct zonlicht ontvangt, beweeg ik mee met het palet van het verstilde licht. Dan inspireert het ochtendlicht van de natuur om frisse en heldere kleuren te kiezen. Een kiezel-grijs, een mistig-wit, een drijfhout-bruin. Waar een warm kleuraccent net even een verrassing kan zijn, zoals die verdwaalde bloem schemerend in het ochtendlicht.

Zo heeft de natuur haar vanzelfsprekende balans in ieder kleurenpalet gevonden en zo zoek ik vanuit mijn ervaring en expertise, in afstemming met de ruimte, diens functie en de gebruiker iedere keer opnieuw naar die verrassende kleurencombinatie. Die de juiste balans vormt met de ruimte en het licht.